„Na Słomianym Rynku – Słowiańskie Podpłomyki"

Data dodania: 19 lipiec 2017

Fundacja tanTHEO oraz Klub Osiedlowy ODEON zapraszają serdecznie na święto pierwszego chleba, czyli "Słowiańskie Podpłomyki", które odbędzie się będzie 22.07.2017 od godz. 13 na Słomianym Rynku w Lublinie (plac zieleni między ul. Towarowa i Kalinowszczyna).

 

Głównym punktem wydarzenia będzie prezentacja i degustacja tradycyjnych wypieków słowiańskich, czyli podpłomyków robionych ze zbóż charakterystycznych dla naszego regionu. Podpłomyki to Polska nazwa dla najstarszej znanej formy pieczywa. Podejrzewa się, że tego typu przaśne pieczywo-cienkie placki z mąki razowej, gryczanej, jaglanej, bez zakwasu, drożdży ani innych spulchniaczy, które wypiekane były już 15 tys. lat p.n.e.

 

Cienki chleb zrobiony z mąki, wody i soli był niegdyś pieczony na kamieniach nad ogniskiem. Tradycyjne podpłomyki powinny być pieczone na metalowej blasze położonej na palenisku. Podpłomyk wygląda jak pita, ale jest dużo cieńszy. W smaku jest chrupiący. Można jeść je zamiast pieczywa, tak jak w czasach kiedy był to jedyny chleb jedzony na terenach Polski.

 

Prezentację w formie warsztatowej prowadzić będą doświadczeni archeolodzy zajmujący się kulturą kulinarną Słowian – Hanna i Paweł Lis. Wypiekom towarzyszyć będzie oprawa taneczno-muzyczno-śpiewacza w słowiańskim stylu, którą stworzą Jarosław Adamow i Joanna Dominika Belzyt.

 

WSTĘP WOLNY!

designed by know-line.pl