Jak uwarzyć dobre piwo w domu? Co to jest IPA? Piwo z kufla czy kieliszka i jakie to ma znaczenie? Czy do piwa dodaje się żółci? A może piwa nie robi się z chmielu?
Na te i inne ważne pytania odpowiedzą piwowarzy domowi, których spotkacie w niedzielę na placu Rybnym. Będą także zajęcia praktyczne, czyli warzenie. Dowiecie się, że wcale nie jest trudno stworzyć ten cudowny napój w domowych warunkach. Przekonywać będą piwowarzy z Lubelskiego Oddziału Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.
O foodpairingu, czyli jak dobrać piwo do jedzenia opowie Katy Pataj, która prowadzi blog Kuchenne Zapasy. Ale na opowiadaniu się nie skończy. Sami przekonacie się jak dobrze łączyć smaki mięsa czy ryb z odpowiednim trunkiem. Słowo klucz: degustacja.
Z kolei krany w pubie U Fotografa przejmie Browar Zakładowy. Osiem różnych piw z małego rzemieślniczego browaru z Poniatowej, w tym trzy premierowe!
Startujemy o godz. 13. Przybywajcie na plac Rybny!
Rzemieślnicy na placu Rybnym to wydarzenie realizowane w ramach Programu Miejsce Inspiracji. Tworzymy je wspólnie z: Lubelski Oddział PSPD, Plac Rybny- projekt letni.