[b]Długo wyczekiwana w tym roku wiosenna, ciepła pogoda w końcu nieśmiało do nas dociera. Wraz z nią mamy większą ochotę na spędzanie czasu na świeżym powietrzu, w tym również spożywanie posiłków na zewnątrz. Jak wpływa to na żywieniowe zwyczaje mieszkańców Lubelszczyzny? Jak wynika z badań marki WINIARY mieszkańcy regionu w okresie wiosenno-letnim na rodzinne posiłki poza domem najchętniej wybierają grillowe spotkania, wyjazdy na działkę oraz pikniki
w ogrodzie. Zmieniają też swoje menu chętniej sięgając po sałatki
i surówki, a także przyrządzając bezmięsne obiady*.[/b]
Cieplejsze dni sprawiają, że mamy więcej okazji do spożywania posiłków na świeżym powietrzu. Jedno jest pewne, ten czas najlepiej spędzić w rodzinnym gronie delektując się pysznymi potrawami! Jedząc posiłki poza domem wiosną i latem, aż 88% mieszkańców Lubelszczyzny spożywa je podczas grillowych przyjęć, 39% przygotowuje je podczas wyjazdu na działkę, a 43% z nich sięga po nie podczas pikniku w ogrodzie.
Co najczęściej pojawia się wówczas na talerzach mieszkańców Lubelszczyzny? Według badania konsumenckiego przeprowadzonego na zlecenie marki WINIARY aż 86% mieszkańców województwa lubelskiego wybiera grillowane mięso, a 56% grillowane warzywa. Aby mięso z rusztu było zawsze soczyste i odpowiednio doprawione musimy zadbać o jego wcześniejsze zamarynowanie. W tym celu aż 79% mieszkańców województwa lubelskiego wybiera przyprawy oraz oliwę z oliwek. Aby wzbogacić smak dań z grilla mieszkańcy Lubelszczyzny używają także różnych sosów, wśród których nie może zabraknąć ketchupu, musztardy, sosu czosnkowego oraz majonezu. Niezastąpionym dodatkiem do pieczonych ziemniaków, grillowanych warzyw oraz mięs
z rusztu może być Sos czosnkowy WINIARY, który ma nie tylko kremową konsystencję, ale jest także niezwykle aromatyczny, dlatego doskonale sprawdza się też jako baza do tworzenia ziołowych lub warzywnych dipów z czosnkową nutą.
Wiosną i latem na naszym stole pojawia się też więcej posiłków z dodatkiem warzyw oraz owoców. Aż 81% mieszkańców Lubelszczyzny deklaruje, że w tym okresie częściej sięga po sałatki oraz surówki z dodatkiem świeżych warzyw. Warto przygotować je
z Majonezem DELIkatnym WINIARY, który podkreśli walory smakowe warzyw,
a równocześnie ich nie zdominuje. Polecamy dodać go do lekkiej wersji sałatki
z ogórkiem, pomidorem, papryką i szynką konserwową – to szybki i prosty pomysł na kolorowe danie. Sałatkę można podać w formie przekąski lub samodzielnego dania, najlepiej łącząc ze świeżym pieczywem. Sos sałatkowy możemy również przygotować sami – wystarczy kilka kropel oliwy lub oleju połączyć z Przyprawą ZIARENKA SMAKU WINIARY, aby stworzyć wyjątkowy, aromatyczny sos, który odmieni smak sałatek, czy grillowanych warzyw. Po kulinarne inspiracje na pyszne, letnie posiłki zapraszamy na stronę www.winiary.pl.
*Badanie konsumenckie przeprowadzone przez firmę Millward Brown na zlecenie marki WINIARY.