Gramsci, makaron, faszyzm. O dziwnych związkach jedzenia i polityki

Data dodania: 08 czerwiec 2015

[b]10.06 (środa), godz. 17.00
Galeria Labirynt, ul. ks. J. Popiełuszki 5, Lublin
wstęp wolny
prelegenci: Dorota Koczanowicz, Leszek Koczanowicz[/b]

Znany poeta, malarz, rzeźbiarz, krytyk kultury, polityk, jeden z ideologów ruchu faszystowskiego – [b]Filippo Tommaso Marinetti[/b] – poruszył swoim krótkim artykułem całe Włochy. Ten manifest kulinarny pt. [i]Cucina Futurista[/i] ukazał się w 1930 r. we wpływowej [i]La Gazzetta del Popolo[/i]. Burzę wywołała propozycja rewolucji na talerzu. Celem było odnowienie włoskiej kultury poprzez przemianę obyczajów żywieniowych. Tylko porzucenie makaronu może zmienić naród włoski i przywrócić na nowo jego wielkość – ta teza Marinettiego zapoczątkowała zaciekłą dyskusję, którą z celi więziennej komentował nawet Antonio Gramsci. Historia ta pozwoli przedstawić kilka ogólnych uwag o społecznym i politycznym znaczeniu jedzenia.
Wykład z cyklu „Sztuka i filozofia”.

designed by know-line.pl