#1C
Lubelskie Święto Młodego Cydru zaskakuje i inspiruje! 17 września pokaże całe bogactwo polskiego cydru i kultury Lublina. – Będziemy degustować regionalne cydry stworzone specjalnie na Święto, odkrywać tajemnice miasta, razem z Miejscami Inspiracji poszukiwać nieznanego smaku Lublina, a ze wszystkimi Spragnionymi Lata słuchać muzyki The Beatles – zapowiadają organizatorzy.
17 września na Starym Mieście w Lublinie odbędzie się trzecia edycja Lubelskiego Święta Młodego Cydru – największa z dotychczasowych.
Wyciśniemy całe bogactwo cydru
Spotykając się po raz trzeci na Lubelskim Święcie Młodego Cydru, jego organizatorzy chcą mówić nie tylko o bogactwie polskich jabłek, ale także o bogactwie cydru.
– Tak jak Toskania nie mówi o winogronach, tylko o kulturze wina. Złożyliśmy obietnicę wykorzystania bogactwa naturalnego, jakim są polskie jabłka, i musimy ją spełnić. Konsumenci oczekują od nas różnorodności. Nasze działania już od miesięcy całkowicie skoncentrowane są na realizacji wizji bogactwa cydru. Święto będzie pierwszą okazją do pełnego rozsmakowania się w tej różnorodności, zapowiedzią zmian, które czekają cały rynek cydru – mówi Robert Ogór, prezes AMBRA S.A., producenta Cydru Lubelskiego.
Przypomnijmy: w pierwszym roku na Lubelskim Święcie Młodego Cydru swoją premierę miał Cydr Lubelski Młody, w drugim – Cydr Lubelski Antonówka 2015, czyli pierwszy cydr jednoodmianowy. W tym roku swój młody cydr pod nazwą Cydr Sadownika przywiezie z wzorcowej cydrowni Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru, a Cydr Lubelski pokaże swoją premierową Niefiltrowaną Antonówkę 2016 oraz tegoroczną nowość gruszkę Perry Lubelski. Łącznie na Rynku spróbujemy kilkunastu różnych cydrów.
– Udoskonalamy proces tworzenia cydru, walory smakowe poszczególnych odmian jabłek łączymy z naturalną, prostą produkcją. Na wzór winiarzy stale analizujemy poszczególne fazy tworzenia cydru i stale poszukujemy – mówi główny technolog AMBRA S.A. Artur Dubaj.
– Receptura Cydru Sadownika pochodzi z 1916 roku i została zaczerpnięta od mojego dziadka, który skończył szkołę w Pszczelinie (obecny Brwinów). Tajemnicą produkcji tego napoju są m.in. naturalnie występujące dzikie drożdże – zdradza Tomasz Solis, wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru. Wiceprezes Związku Sadowników RP, który prowadzi wzorcową cydrownię w Mikołajówce.
– Wyciśniemy z jabłek całe bogactwo cydru i pokażemy je podczas Święta – zapowiada Robert Ogór.
Nie ma Cydru Lubelskiego bez Lublina
Robert Ogór, Prezes AMBRA S.A., podkreśla, że potęga miast zawsze tworzy się z powiązania bogactwa kulturowego z bogactwem naturalnym.
– Miasta kultury muszą być umieszczone w bogactwie natury i odwrotnie. To kultura miejsca tworzy aspiracje i napięcia dla stworzenia produktu wyjątkowego. Strategia produktu regionalnego nie powstaje z prostej naturalności. Nie byłoby Toskanii i kultury toskańskich win bez Florencji. Stolicą cydru może być tylko Lublin. Nie ma Cydru Lubelskiego bez Lublina. Mamy nadzieję, że w przyszłości będziemy też mogli powiedzieć, że nie ma Lublina bez cydru – dodaje prezes AMBRA S.A., przypominając, że na świecie zawsze mówi się o ośrodkach kultury wina, kultury produkcji serów czy oliwy.
Cydr Lubelski zacieśnia więc współpracę z regionem i miastem, które z roli patrona Lubelskiego Święta Młodego Cydru staje się jednym z jego twórców.
– Toskania jest krainą wina, a nie winogron i potrzebowała do tego Florencji. My potrzebujemy ośrodka kultury, jakim jest Lublin, ponieważ dopiero duch kultury w połączeniu z rolnictwem tworzy produkty unikalne – zaznacza Robert Ogór, prezes AMBRA S.A. – Jako duże przedsiębiorstwo mamy do spełnienia ważną rolę społeczną. Musimy wspierać środowisko produktu regionalnego i być siłą napędową kultury wynikającej z tego produktu. Dlatego nie wahaliśmy się, sięgając po nazwę Cydr Lubelski, i dlatego też chcemy realizować projekty, które będą uskrzydlać Lublin.
Jednym z takich projektów będzie towarzyszący Lubelskiemu Świętu Młodego Cydru konkurs kulinarny dla Miejsc Inspiracji na najlepszą potrawę regionalną stworzoną na bazie cydru. Live cooking – finałową rywalizację najlepszych lubelskich szefów kuchni – będzie można obserwować przez cały dzień na scenie obok Trybunału, dookoła którego stanie kilkadziesiąt cydrowo-jabłkowych stoisk.
– Lublin należy poznawać wszystkimi zmysłami. To miasto wyjątkowych wydarzeń artystycznych, autorskich festiwali, koncertów, wystaw. Ale to także miejsce, które dzięki swojemu położeniu i wielokulturowości wykształciło czerpiącą z różnych tradycji kuchnię – podkreśla Krzysztof Komorski, zastępca prezydenta ds. kultury, sportu i relacji zewnętrznych. – Lubelskie Święto Młodego Cydru doskonale współgra z duchem naszego miasta. Wpisuje się też świetnie w Strategię Rozwoju Turystyki, stąd nasze zaangażowanie we współpracę przy organizacji Święta. Cieszę się, że nasze restauracje wyróżnione tytułem „Miejsce Inspiracji” wzbogacają swoje menu o potrawy z cydrem, że w artystycznej przestrzeni miejskiej powstanie jabłkowy mural, a mieszkańcy będą mogli cieszyć się nowo posadzonym sadem.
Czy uda Ci się przecisnąć przez najwęższą uliczkę Lublina?
Fascynująca historia Lublina będzie też motywem przewodnim wielkiej lubelskiej gry miejskiej.
– Całe Stare Miasto zamienimy w ogromną grę planszową – zapowiadają organizatorzy.
Każdy, kto weźmie udział w grze i odkryje przynajmniej trzy z dziesięciu tajemnic Lublina, otrzyma w nagrodę premierowy Cydr Lubelski Niefiltrowana Antonówka 2016. Trasa gry będzie miała ok. 1,5 km. Znajdzie się na niej dziesięć stacji – charakterystycznych punktów ma mapie Lublina, w których na uczestników zabawy czekać będą zagadki, łamigłówki i zadania, m.in. tor przeszkód i test smaku. Udział w grze będzie świetnym pretekstem do zwiedzania zabytkowego Lublina – każda stacja to ciekawy zakątek, o którym warto dowiedzieć się czegoś więcej, np. co głosi legenda o czarciej łapie, skąd wzięła się nazwa Plac Rybny i która ulica Lublina jest najwęższa? W zabawie może wziąć udział każda osoba pełnoletnia. Wystarczy 17 września odebrać mapę i zasady lubelskiej gry miejskiej z punktu informacji Lubelskiego Święta Młodego Cydru obok Trybunału.
Festiwalowy finał Lubelskiego Święta Młodego Cydru
Na festiwalowej dużej scenie wystąpią: Maja Koman, Krzysztof Zalewski Solo Act i Monika Brodka. A podczas finału wieczoru Natalia Przybysz, Natalia Grosiak, Monika Brodka (gość specjalny), Krzysztof Zalewski i dyrektor artystyczny projektu Tymon Tymański zagrają nowe aranżacje kultowych utworów The Beatles z płyty „The White Album”. Koncertom towarzyszyć będzie cydrowe miasteczko z food truckami. Z Lublina na żywo audycję „Lista osobista” poprowadzi w radiowej Trójce Piotr Metz, dyrektor muzyczny Programu III Polskiego Radia, który od samego początku czuwa nad częścią merytoryczną trasy koncertowej Cydr Lubelski Spragnieni Lata.