Japonia – śladem piątego smaku
Jeśli istnieje na świecie miejsce, o którym można powiedzieć, że potrafi zapanować nad chaosem to z pewnością jest nim Japonia. Składa się z milionów, często sprzecznych, elementów, które jednak spaja w harmonijną całość. W jednej chwili gryzie rozhukaną kulturą masową, by za moment dać poczucie błogiego spokoju. Przeplata tradycję z najnowocześniejszą technologią. Wyprawa do Japonii to okazja opowieści o ludziach, zwyczajach i kulturze, które działają na Europejczyka jak magnes. Podczas pokazu zwiedzimy centralną wyspę – Honsiu. Od metropolii Tokio, przez miasto gejsz – Kioto po pełną spokoju i medytacji Kamakurę. Będzie to także podróż ku odkrywaniu tajemnicy piątego smaku – umami. Dlatego nie zabraknie opowieści o sztuce kulinarnej z niespodziankami.
Tomasz Zawadzki – podróżnik, ekspert PR, animator kultury, reportażysta radiowy, fotograf, miłośnik dobrej kuchni, poszukiwacz przygód i eksperymentalnych upraw ogrodniczych. Jeżeli akurat nie jest w podróży, to właśnie planuje kolejną wyprawę.
W paszporcie: Szkocja, Tunezja, Włochy, Grecja, Kazachstan, Wietnam, Tajlandia, Kanada, Kolumbia, Ekwador, Francja, Hiszpania, Brazylia, Argentyna, Urugwaj, Paragwaj, USA, Białoruś, Izrael, Japonia, Ukraina, Litwa, Szwecja, Niemcy, Węgry, Estonia, Słowacja, Rosja, Portugalia, Singapur, Indonezja, Belgia, Łotwa i Chile.