Startuje Restaurant Week. Te lubelskie restauracje MUSISZ odwiedzić tej wiosny!
Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach powraca najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce – Restaurant Week! Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartował pod hasłem #FoodSoundsGood! Koncertowe kompozycje trzydaniowego menu i cocktail dostępne są w festiwalowej cenie 69 zł (dodatkowy rabat 15 zł od Partnera czeka na Gości na końcu rezerwacji) w niemal 400 najlepszych restauracjach. Rezerwacje trwają wyłącznie na https://RestaurantWeek.pl/. Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!
Orientalne nuty w Kago Sushi
W Lublinie, pod adresem Rynek 16, czekają na Was wyjątkowe doznania smakowe, których kreacją dyryguje Chef Alon Than. Świeża, lekka kuchnia japońska, nieoczywiste połączenia tworzące uzależniający smak umami, a także mistrzowskie podanie gwarantują niezapomniane przeżycia. W festiwalowym menu mamy do wyboru wersję złożoną z Sicimi Kyuri (plastry ogórka marynowane z czosnkiem i olejem sezamowym z dodatkiem pikantnej przyprawy sicimi), Yasai Ramen (wegetariański ramen) i Daifuku Ichigo (ryżowe ciastka o smaku truskawki) lub drugą, w której po przystawce z ogórka serwowane jest sushi – Ika Ma Tempura (futomaki z kalmarem w tempurze i tatarem z tuńczyka bluefin) oraz Sake Kani Maki (California maki z łososiem i sałatką z paluszka krabowego), a na deser kremowy mus z matchą i chrupiącą skorupką. Idealna propozycja zarówno dla miłośników japońskiej kuchni, jak i tych, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować dań z Kraju Kwitnącej Wiśni.
Festiwalowe burgery od Frizzante
Tęskniącym za smakami z rejonów Morza Śródziemnego polecamy wyprawę do centrum Sławina, na Relaksową 24/1, do Restauracji Frizzante. Łącząc świeże składniki, pyszne smaki i rodzinną atmosferę, zespół Frizzante podbija serca nie tylko Gości z okolicy. Podczas Restaurant Week jako danie główne w wersji mięsnej zjemy tu wołowego burgera z mozzarellą, rukolą, pomidorem, ogórkiem, pesto z suszonych pomidorów, majonezem truflowym oraz konfiturą cebulową. Miłośnicy wege menu również znajdą coś dla siebie. Czeka na nich burger z serem kozim i burakiem, rukolą, pomidorem, orzechami nerkowca oraz sosem musztardowo-miodowym. W obu wersjach menu w ramach przystawki Frizzante serwuje krem z pomidorów z zielonym pesto oraz ziarnami słonecznika, a na deser wyśmienite tiramisu. Czy trzeba kogoś namawiać do rezerwacji?
Zielony Talerzyk dla głodnych nowości
Zespół tworzący Zielony Talerzyk wierzy, że najzdrowsze i najsmaczniejsze jedzenie tworzone jest od podstaw, ze świeżych, ekologicznych produktów. Wszystkie dania, których spróbujecie w Restauracji przy Królewskiej 3 są efektem czasochłonnej pracy całego zespołu kucharzy, którzy gotują z sezonowych, lokalnie hodowanych produktów od zaufanych dostawców – bez sztucznych dodatków i ulepszaczy. Obie propozycje festiwalowego menu brzmią wyśmienicie: pierwsze menu to panierowane oliwki z pikantnym zielonym jogurtem i orkiszowym podpłomykiem, racuch z zielonego groszku i ricotty z sosem cytrynowym, zieloną salsą z mięty i sałatka z pomarańczy, cykorii i mięty oraz tost francuski z karmelizowanymi owocami. Drugie menu to propozycja dla miłośników nietypowych połączeń smaków i konsystencji – w ramach przystawki chrupki z polenty z dipem z awokado, klopsik wołowo-wieprzowy z czerwonym winem i grana padano, danie główne to kurczak Marbella, pieczony ryż z confit z pomidorów i czosnku i chrupiąca sałata ze skórkami ziemniaków pieczonych w harissie, a w ramach deseru kulki z tapioki z syropem pomarańczowo-anyżowym i aromatyzowanym kremem mascarpone. Doskonałe miejsce dla poszukiwaczy jedynych w swoim rodzaju doświadczeń!
Autorskie menu w wyjątkowej cenie!
Festiwalowe menu to jedynie 69 zł. To wyjątkowe doświadczenie restauracyjne obejmuje nie tylko autorskie, trzydaniowe menu spoza karty. W ramach rezerwacji każdy Gość Festiwalu otrzyma w prezencie festiwalowy cocktail: do wyboru Martini Fiero & Kinley Tonic Water dla pełnoletnich Gości lub wersja ~0% – Martini Vibrante & Tonic. Dodatkowo, na końcu procesu rezerwacji, na Gości czeka rabat od Partnera Festiwalu. Co więcej – tegoroczni partnerzy Festiwalu zadbali o dodatkowe dopieszczenie Gości. Dokonując rezerwacji, można dodać do zamówienia m.in. Herbatę Festiwalu – Lipton, w wyjątkowej gamie aż 12 różnych smaków – do wyboru na miejscu w restauracji!
Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ https://BreakfastWeek.pl/
oraz https://app.rclb.pl
Termin Festiwali: 22 marca – 30 kwietnia 2023