Cały ten cukier

Data dodania: 07 czerwiec 2016

Kino smakuje

W dzisiejszej rzeczywistości wiele miejsca poświęcamy sztuce kulinarnej, zarówno w życiu codziennym, jak i w kulturze. Coraz więcej uwagi poświęcamy zdrowemu odżywianiu, świadomości tego, co i jak jemy. Kulinaria są niewątpliwie na topie. Zakładamy blogi z przepisami, uczymy się fotografować potrawy, chodzimy do dietetyków… slow food, fit food, good food! Kino od dawna inspiruje się sztuką kulinarną i czerpie z niej tematy opowiadanych historii. Również na ekranie kinowym Centrum Kultury roi się od fantastycznych potraw, smaków i zapachów, kuchennych historii. Przekonaj się, jak smakuje kino.
 

Cały ten cukier

 
 
 

reżyseria: Damon Gameau
dokumentalny/ Australia/ 2014
czas trwania: 90 min
Cukier jest najczęściej spożywaną substancją. Jak to się stało, że zdominował naszą dietę i kulturę? Jakie są tego skutki dla naszych umysłów i ciał? Poszukując odpowiedzi na te pytania, Damon Gameau przeprowadził niezwykły eksperyment. Aby pokazać, w jaki sposób tytułowa substancja wpływa na człowieka, reżyser jadł tylko jedzenie określane jako „zdrowe”, ale o dużej ilości cukru. Jednocześnie zabawny i pouczający, film odsłania problemy przemysłu cukrowniczego. „Cały ten cukier” zmieni na zawsze wasz sposób myślenia o zdrowym żywieniu: wyjaśni, skąd wzięły się nasze obecne przyzwyczajenia kulinarne i co możemy zrobić, aby je zmienić.

 

WSTĘP PŁATNY!

bilet: 2 zł
Rezerwacja biletów – tylko w kasie:
kasa czynna: pon.-pt. godz. 10.00-19.00 oraz na godz. przed seansem
tel.: 81 466 61 40
e-mail: kasa@ck.lublin.pl

 

designed by know-line.pl