[b]Po raz kolejny kazimierski Rynek stanie się areną smacznej konfrontacji tradycyjnych potraw i przysmaków z Kazimierza Dolnego oraz z różnych regionów Polski. W dniach 4 – 5 lipca zapraszamy na kolejną edycję Kazimierskiego Festiwalu Smaków Regionalnych „Zasmakuj w Kazimierzu”.[/b]
Mottem imprezy jest promocja tradycyjnej kuchni regionalnej i wyrobów kulinarnych przyrządzanych z dbałością o wysoką jakość produktów i niepowtarzalny smak potraw. Jest to wyjątkowy przegląd kulinariów z całej Polski (od Tatr po Kaszuby, od Wielkopolski po Podlasie).
Kiermasz „Zasmakuj w Kazimierzu” – organizowany jest na Rynku już po raz dziesiąty i co roku zaskakuje nowymi wystawcami. W najbliższej edycji udział wezmą reprezentanci producentów regionalnych specjałów z Kazimierza Dolnego i okolicy. Mistrzowie kuchni z kazimierskich restauracji postanowili na tę okazję odszukać przepisy tradycyjnych, miejscowych potraw, których będzie można skosztować w ten weekend. Wyjątkową atrakcją tegorocznego kiermaszu jest obecność wystawców prezentujących smakołyki z różnych zakątków Europy.
Wszystkie prezentowane produkty wytwarzane są w zgodzie z tradycyjnymi recepturami, wyłącznie z najlepszych, zdrowych składników. Na płycie Rynku powstanie miasteczko specjalnie przygotowanych straganów, gdzie wystawcy zaprezentują także m.in.:
– wędliny tradycyjne z Bieszczad, Podkarpacia, Wielkopolski
– oscypki, redykołki, bundze z okolic Zakopanego,
– chleby na zakwasie, pieczywo z Podlasia, Mazowsza
– sery podpuszczkowe, pleśniowe, kozie, owcze długodojrzewające
– ciasta tradycyjne,
– piwa tradycyjne, tzw. „żywe”, korzenne, miodowe i inne,
– oliwy, sery włoskie,
– bogaty wybór win i węgrzynów
– miody regionalne
Wszyscy wystawcy oferują degustacje swoich produktów, oraz możliwość dokonania zakupów, tak aby można było dłużej cieszyć się smakiem odnalezionym w sercu kazimierskiego Rynku.
[b]Kiermasz trwać będzie w sobotę i niedzielę 4 i 5 lipca w godz. 10 – 19, zapraszamy.[/b]