[center][b]Rolnicy ekologiczni dla konsumentów
Kiermasz odbędzie się
w piątek 8 lutego 2013 r.
w godz. 13:00 – 18:00
w Domu Kultury LSM
w Lublinie, ul. K. Wallenroda 4a, tel. 81 743 48 29
www.domkulturylsm.pl
Wstęp wolny[/b][/center]
Produkty wystawiają gospodarstwa ekologiczne:
•Barbara i Janusz Biały Ostrówek Kolonia 25, – warzywa, nabiał krowi i kozi, jaja , mąki
•Sławomir Chmiel, Plantacja Żeń-Szeń z Kalinówki www.zenszen.com.pl
ŻEŃ-SZEŃ do żucia, na herbatę, nalewkę, sadzonki roślin
Obniża cholesterol, cukier, wzmacnia odporność, nerwy, pamięć, serce,
– zioła, topinambur, orkisz ziarno, ziarno rozkrusz (jak kasza), mąka, poduszki z łuski orkiszowej, soki ekologiczne: jabłko, marchew, czarna porzeczka, malina; olej lniany, rzepakowy. Efektywne mikroorganizmy: Refresh, Żywe Mydło, Biohumusy – dla roślin.
•Ewa i Roman Wolny z Kazimierza Dolnego – miody o różnych smakach
•Elżbieta i Waldemar Caboń – Motycz k. Lublina
– ziemniaki; marchew; jajka; fasola (suche ziarno), kasza gryczana; mąka żytnia, razowa(chlebowa); chleb żytni pełnoziarnisty; chleb orkiszowy pełnoziarnisty; mięso wieprzowe(nazamówienie); nabiał (małe ilości), sok malinowy bez cukru,pieczywo.
•Danuta Witarorzec – warzywa, przetwory domowe
•Tomasz Staniak z Trzcinieca, k Michówa – wędliny, soki, dżemy, warzywa, owoce, nabiał
•Gospodarstwo Ekologiczne Ireneusz Mazurek
– mleko (krowie)
– sery podpuszczkowe świeże (krowie)
– sery podpuszczkowe dojrzewające (krowie)
– masło
– chleb żytni na zakwasie
– chleb pszenny na zakwasie
– mąka żytnia
– mąka pszenna
– marchew
– burak ćwikłowy
– ziemniaki
– rzodkiewka (od kwietnia)
– sałata (od kwietnia)
– pomidory (od lipca)
– papryka (od lipca)
– jabłka
– gruszki
– śliwki
– maliny
– przetwory z owoców i warzyw
– soja
– mleko, sery dojrzewające, warzywa, przetwory owocowe
DLACZEGO ŻYWNIŚĆ EKOLOGICZNA JEST TAKA WYJĄTKOWA ?
Podstawą produkcji ekologicznej jest zastosowanie środków pochodzenia biologicznego i mineralnego [nawozy organiczne w uprawie roślin oraz pasze własne w chowie zwierząt]. Najważniejszą zasadą rolnictwa ekologicznego jest wykluczenie stosowania substancji syntetycznych, takich jak: nawozy sztuczne, chemiczne pestycydy czy hormony wzrostu. Dzięki zastosowaniu naturalnych metod w produkcji i przetwórstwie gospodarstwa ekologiczne wytwarzają żywność o wysokiej wartości odżywczej oraz wspaniałych walorach smakowych. Producenci żywności ekologicznej są pod stałą kontrolą wyspecjalizowanych jednostek certyfikujących. Odwiedzając gospodarstwa ekologiczne, przetwórnie i sklepy, rozmawiając z konsumentami produktów ekologicznych ciągle słyszy się pochwały walorów zdrowotnych produktów ekologicznych. A to, że ktoś jedząc warzywa pozbył się alergii, ktoś uczulony na jajka konwencjonalne doskonale czuje się jedząc jajka ekologiczne, komuś ustały dolegliwości po mleku ekologicznym niepasteryzowanym. Innym razem dowiadujemy się, że ktoś pijąc świeże ekosoki uratował się przed rakiem, pozbył się anemii, że dziecko uczulone prawie na wszystko może jeść z powodzeniem produkty ekologiczne, że inne dziecko prycha po marchewce konwencjonalnej a zajada się marchewką ekologiczną. Listę tę można wydłużyć i dopisać do niej nawet i to, że dwudniowa dieta kaszką z orkiszu tak dobrze przeczyściła jelita, że chirurdzy byli tym zaskoczeni. Dziś świat postępu pokazuje walkę z chorobami, a nie pokazuje przyczyn i skutków tych chorób. Z tego powodu my, rolnicy chcemy pokazać, jak smakują zdrowe produkty i potrawy z gospodarstw ekologicznych. Zapraszamy do degustacji produktów.