Kiermasz "Zasmakuj w Kazimierzu"

Data dodania: 07 czerwiec 2011

[b]Po raz kolejny kazimierski Rynek stanie się areną smacznej konfrontacji tradycyjnych potraw i przysmaków z Kazimierza Dolnego oraz z różnych regionów Polski. W dniach 11 – 12 czerwca zapraszamy na piątą edycję Ogólnopolskiego Kiermaszu Smaków Regionalnych „Zasmakuj w Kazimierzu”.[/b]

Mottem imprezy jest promocja tradycyjnej kuchni regionalnej i domowych wyrobów kulinarnych przyrządzanych z dbałością o wysoką jakość produktów i niepowtarzalny smak i aromat potraw. Jest to wyjątkowy przegląd kulinariów z całej Polski (od gór po Kaszuby, od Wielkopolski po Podlasie).

Kiermasz „Zasmakuj w Kazimierzu” – organizowany jest na Rynku już po raz piąty i co roku zaskakuje nowymi wystawcami. W najbliższej edycji udział weźmie rekordowa liczba producentów regionalnych specjałów z Kazimierza Dolnego i okolicy. Mistrzowie kuchni z kazimierskich restauracji postanowili na tę okazję odszukać przepisy tradycyjnych potraw charakterystyczne dla miasteczka, których będzie można skosztować w ten weekend.

Wszystkie prezentowane produkty wytwarzane są w zgodzie z tradycyjnymi recepturami, wyłącznie z najlepszych, zdrowych składników. Na płycie Rynku powstanie miasteczko specjalnie przygotowanych straganów, gdzie wystawcy zaprezentują także m.in.:
– wędliny tradycyjne z Bieszczad, Roztocza, Podkarpacia, pasztety, pieczenie
– oscypki, redykołki, bundze z okolic Zakopanego,
– chleby na zakwasie, pieczywo z dodatkiem żurawiny, orzechów z Podlasia, Lubelszczyzny, Mazowsza
– sery podpuszczkowe, pleśniowe, kozie, owcze długodojrzewające
– ciasta podlaskie (sękacze, strucle, „mrowiska”),
– piwa tradycyjne, tzw. „żywe”, korzenne, miodowe i inne,
– świeże ekologiczne warzywa i owoce

Wszyscy wystawcy oferują degustacje swoich produktów, oraz możliwość dokonania zakupów, tak aby można było dłużej cieszyć się smakiem odnalezionym w sercu kazimierskiego Rynku.

Kiermasz trwać będzie w sobotę i niedzielę 11 i 12 czerwca w godz. 10 – 19, zapraszamy.

designed by know-line.pl