Jedzenie to obsesja naszych czasów. Wszyscy kochamy jeść i z zapałem oglądamy kulinarne programy, magazyny i blogi. Więc dlaczego wyrzucamy do kosza aż 50% żywności, którą produkujemy?
Film śledzi proces marnotrawienia żywności na różnych etapach – w miejscach jej produkcji i w naszych domach oraz przedstawia szerokie konsekwencje tego zjawiska. Twórcy przytaczają opinie badaczy i aktywistów, pokazując problem marnowania zasobów żywności i dewastujący wpływ tego procesu na naszą planetę.
reżyseria: Grant Baldwin
dokumentalny / USA, Kanada, Wielka Brytania / 2014
czas trwania: 74 min
Kino smakuje
Coraz więcej uwagi poświęcamy zdrowemu odżywianiu, świadomości tego, co i jak jemy. Kulinaria są niewątpliwie na topie. Zakładamy blogi z przepisami, uczymy się fotografować potrawy, chodzimy do dietetyków… slow food, fit food, good food! Kino od dawna inspiruje się sztuką kulinarną i czerpie z niej tematy opowiadanych historii. Również na ekranie kinowym Centrum Kultury roi się od fantastycznych potraw, smaków i zapachów, kuchennych historii.
WSTĘP: 5 zł.