Kolejna edycja Europejskiego Festiwalu Smaku

Data dodania: 02 wrzesień 2023
Kolejna edycja Europejskiego Festiwalu Smaku
Kulturowym i muzycznym bohaterem 15 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku jest Jan z Lublina, twórca słynnej
Tabulatury organowej. TABVLATVRA IOANNIS DE LYVBLYN CANONIC. REGLARIV. DE CRASNYK 1540 – takie słowa wybito na oprawie rękopisu zachowanego w Krakowie, uważanego za największą kolekcję muzyki na instrumenty klawiszowe w szesnastowiecznej Europie. Do interpretacji najwybitniejszego dzieła muzycznego z Lubelszczyzny zaprosiliśmy wybitnych artystów z Europy. Tabulatura z Lubelszczyzny jest wybitnym dziełem muzycznym polskiego renesansu.
Przywołujemy postać Jana z Lublina w podróżach muzycznych i kulinarnych, odwołując się także do kuchni renesansowej. Renesansowa edycja Europejskiego Festiwalu Smaku to komunikat promocyjny, że mamy do czynienia z renesansem zainteresowania kulturą, zabytkami, miejscami wypoczynku i kuchnią regionalną
z Lubelszczyzny. Symbolem tego renesansu jest uroczysty koncert Adama Makowicza w Trybunale Koronnym, jednego z najwybitniejszych pianistów na świecie. Muzykę z najnowszej płyty zdecydował się pokazać w Lublinie.
Od pierwszej edycji Europejski Festiwal Smaku służy waloryzacji i promocji dziedzictwa żywieniowego Lubelszczyzny
oraz sposobów jego wykorzystania dla rozwoju turystyki, kultury i wzmacniania lokalnych więzi społecznych oraz
poczucia tożsamości.
Mottem tegorocznej edycji jest „Tradycja krzepi”. Pokazujemy renesans zainteresowania Województwem Lubelskim,
turystycznym Szlakiem Renesansu Lubelskiego, tradycyjną kuchnią. W dziesiątkach pokazów kulinarnych prezentujemy zdrową i ekologiczną kuchnię oraz atrakcyjny turystycznie region, w którym obowiązuje
poszanowanie dla ekologii. Karmimy duszę i ciało.
Waldemar Sulisz
Dyrektor artystyczny
Europejskiego Festiwalu Smaku
Jarmark Inspiracji to miejsce, w którym spotykają się smaki i aromaty z różnych zakątków Polski, Europy i świata. Będziemy mieli okazję próbować wyjątkowych przysmaków, a także spotkać i wysłuchać osób, które bezpośrednio nam je zaprezentują. To wyjątkowe połączenie sztuki, kultury i kulinariów sprawi, że nasze zmysły zostaną z pewnością dopieszczone.

Podczas Jarmarku Inspiracji nie zabraknie okazji aby skosztować różnorodnych produktów, od tradycyjnych potraw po nowatorskie eksperymenty kulinarne, na pewno znajdziecie coś dla siebie.
Będzie okazja aby wziąć udział w warsztatach i pokazach, które pozwolą poznać tajniki kulinarne, a także poznać ludzi o podobnych zainteresowaniach i nawiązać nowe kontakty.

4 września – poniedziałek

Godz. 18:00 – Wernisaż wystawy fotografii Agnieszki Korfanty wykonanej niezwykłą harushicamera set. To urządzenie łączy technikę cyfrową i analogową, a efekty tej kombinacji są zaskakujące i bardzo malarskie – Centrum Kultury w Lublinie.

Godz. 19:00 – Spotkanie z Grzegorzem Rogalą, prezentacja najnowszej płyty „Polish Psalter vol. 2” opartej na Psalmach Jana Kochanowskiego – księgarnia Dosłowna Centrum Kultury w Lublinie

 

5 września – wtorek

Godz. 18:00 – Wernisaż wystawy plakatu Mirosława Zdrodowskiego – Arche Hotel Lublin

Godz. 19:00 – Pokaz filmu dokumentalnego o Mirosławie Zdrodowskim, wybitnym przedstawicielu Polskiej Szkoły Plakatu, spotkanie z artystą – Arche Hotel Lublin.

 

6 września – środa

Godz. 12:00 – Otwarcie Jarmarku Inspiracji, prezentacje wystawców, degustacje, Stare Miasto w Lublinie.

Godz. 17:00 – prezentacja stoiska firmy Multi Frigo, sprzęt i wyposażenie dla gastronomii: prezentacja urządzeń gastronomicznych firm Stalgast, Egaz, Unox oraz Bartscher – plac Łokietka.

Godz. 18:00 – wernisaż wystawy fotografii tradycyjnej Mariusza Tomczuka, zatytułowanej „Maria Magdalena”, teatr fotografii – krużganki klasztoru oo. Dominikanów w Lublinie.

Godz. 20:00 – Johanes de Lublin Tablature. Koncert muzyki organowej w wykonaniu Mirosławy Cieślak z Niemiec. Koncert poprowadzi prof. Teresa Księska-Falger – Archikatedra Lubelska.

Godz. 21:00 – Ostrygi na deser prezentuje Piotr Michalski z Poznania, pokaz jedzenia ostryg, spotkania i rozmowy na Jarmarku Inspiracji – Stare Miasto w Lublinie.

 

7 września – czwartek

Godz. 10:00 – Jarmark inspiracji, prezentacje stoisk, degustacje, zakupy aż do godziny 21 – Stare Miasto w Lublinie

Godz. 18:00 – Analogowy renesans. Spotkanie z Pawłem Janiszewskim ze sklepu płytowego „Święty Spokój”, odsłuch płyty Milesa Davisa na sprzęcie hi-end formy Gold Note – Trybunał Koronny.

Godz. 18:45 – Spotkanie z Dominiką Zamarą, księżniczką światowej opery, zwanej metalową divą, koncertującą na całym świecie – Trybunał Koronny.

Godz. 19:15 – Suono Italiano. Prezentacja sprzętu hi-end przez Macieja Grabałowskiego z Gold Note Polska, odsłuch najnowszej płyty Adama Makowicza „Blue Sapphires”, nagranej metodą prosto na taśmę masteringową z pominięciem „wielośladu” wydanej przez AC Records – Trybunał Koronny

Godz. 20:00 – Pokaz filmów animowanych Andrzeja Jobczyka. To laureat konkursu Viva!Photo Awards. Prezentował swoje prace video min.: w Phillips Collection w Waszyngtonie oraz w ramach trasy Męskie Granie 2011. Jego film animowany “Airborne” zdobył główną nagrodę na festiwalu ShortShorts w Tokio i otrzymał kwalifikację do Nagrody Akademii Oscars 2023 – Sala kinowa Centrum Kultury w Lublinie.

Godz. 21:00 – Spotkanie fanów winyli, finisaż Analogowego Renesansu – sklep płytowy „Święty Spokój” Stare Miasto w Lublinie.

 

8 września – piątek

Godz. 10:00 – Jarmark inspiracji, prezentacje stoisk, degustacje, zakupy aż do godziny 21 – Stare Miasto w Lublinie

Godz. 11:00 – Leica Open Day. Spotkanie z Piotrem Markiem z Leica Store Warszawa. Warsztaty fotografii „Renesans Lublina”, spacer fotograficzny z Leicą – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL na ulicy Złotej.

Godz. 12:00 – Prezentacja stoiska Multi Frigo i Unox – pokaz najnowszej techniki gotowania , Scena Smaku, Plac po Farze.

Godz. 12:30 – Konkurs „Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2023” – Trybunalska Lublin City Pub.

Godz. 14:00 – Otwarcie Sceny Smaku, znakomita aktorka Kamila Ścibiorek, prezentacja programu pokazów w wykonaniu Anny Szcześniak z ZSR CZK Pszczela Wola i Andrzeja Rudzińskiego ze Szkoły Lider – Stare Miasto w Lublinie.

Godz. 15:00 – Młodzieżowa Scena Smaku – Scena Smaku Plac po Farze

Godz. 15:15 – XXXIII Ogólnopolski Turniej Nalewek „Nalewki z lubelską duszą” – restauracja Sielsko Anielsko.

Godz. 16:00 – Karp po strażacku. Pokaz gotowania w wykonaniu drużyny OSP Motycz Leśny – Scena Smaku Stare Miasto w Lublinie.

Godz. 17:00 – Międzynarodowy Festiwal Renesansu, występy plenerowe – Stare Miasto w Lublinie.

Godz. 17:15 – Czytanie fotografii. Spotkanie z Martą Marcyniuk, absolwentką Warszawskiej Szkoły Fotografii – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL.

Godz. 17:30 – Łukasz Modelski, pokaz gotowania „Kuchnia na plebanii. Co jadł Jan z Lublina?” – Scena Smaku Plac po Farze

Godz. 18:15 – Ceremonia wręczenia nagród w konkursie „Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2023 oraz XXXIII Ogólnopolski Turniej Nalewek „Nalewki z lubelską duszą” z udziałem Mirosławy Gałan, prezes Multi-Frigo – Scena Smaku Plac po Farze

Godz. 18:30 – Międzynarodowy Festiwal Renesansu, orszak Jana z Lublina Trybunał Koronny – Bazylika Dominikanów – Stare Miasto w Lublinie.

Godz. 18:45 – Johanes de Lublin. Koncert Dominika Zamary, księżniczki światowej opery. Prawykonanie utworów wokalnych z Tabulatury Jana z Lublina koncert poprowadzi prof. Teresa Księska-Falger – bazylika oo. Dominikanów w Lublinie.

Godz. 20:00 – Ostrygi na deser prezentuje Piotr Michalski z Poznania, pokaz jedzenia ostryg, spotkania i rozmowy na Jarmarku Inspiracji – Stare Miasto w Lublinie.

 

9 września – sobota

10:00 – Jarmark inspiracji, prezentacje stoisk, degustacje, zakupy aż do godziny 21 – Stare Miasto w Lublinie.

Godz. 11:00 – Leica Open Day. Spotkanie z Piotrem Markiem z Leica Store Warszawa. Warsztaty fotografii „Renesans Lublina”, spacer fotograficzny z Leicą – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL na ulicy Złotej.

Godz. 12:00 – Młodzieżowa Scena Smaku – Plac po Farze.

Godz. 13:00 – Konopnica od kuchni. Pokaz gotowania KGW z Gminy Konopnica – Scena Smaku Plac po Farze

Godz. 14:00 – Konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich „Jabłkowa Pokusa” – Scena Smaku Plac po Farze.

Godz. 14:45 – Kawa i cukier. Pokaz parzenia kawy w wykonaniu Cezve – Man – Scena Smaku Plac po Farze

Godz. 15:30 – Piknik retro, zabytkowe automobile, motocykle i bicykle – plac Łokietka w Lublinie.

Godz. 15:30 – Potrawy tradycyjne Ziemi Lubelskiej w aspekcie wielopokoleniowym – pokaz kulinarny Koła Gospodyń Wiejskich „Aleksandrów II” z Aleksandrowa – Scena Smaku Plac po Farze.

Godz. 16:30 – Konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich „Jabłkowa Pokusa” – wręczenie nagród – Scena Smaku Plac po Farze.

Godz. 16:45 – Karp po strażacku. Pokaz gotowania w wykonaniu drużyny OSP Marynin – Scena Smaku Plac po Farze

Godz. 17:00 – Rzepa w kaplicy. Spotkanie z prof. Jarosławem Dumanowskim z UMK w Toruniu, odkrywcą staropolskiej kuchni i dr Andrzejem Frejlichem z Muzeum Narodowego w Lublinie – Kaplica Trójcy Świętej na zamku.

Godz. 17:00 – Pokaz mody renesansowej – Plac po Farze Stare Miasto w Lublinie

Godz. 17:10 – Czytanie fotografii. Spotkanie z Ewą Palczyńską-Ehrard z Musée d’Orsay – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL.

Godz. 17:15 – Koncert pieśni flisackich w wykonaniu śpiewaków tradycyjnych z Polskiego Stowarzyszenia Flisaków Pienińskich – plac Łokietka w Lublinie.

Godz. 17:30 – 3000 porcji renesansowych flaków od Multi Frigo. W 1000 litrowym kotle gotują młodzi szefowie kuchni pod kierunkiem Andrzeja Rudzińskiego, Jacka Jakubczaka i prof. Jarosława Dumanowskiego – Stare Miasto w Lublinie.

Godz. 18:15 – Hirek Wrona miksuje polskie smaki. Pokaz gotowania – Scena Smaku Plac po Farze.

Godz. 18:45 – Koncert zespołu Po drodze „Jak św. Łukasz obraz namalował” – bazylika oo. Dominikanów w Lublinie

Godz. 19:00 – Koncert Maestro Adama Makowicza, jednego z najwybitniejszych pianistów na świecie. Obowiązuje rezerwacja miejsc – Trybunał Koronny Stare Miasto w Lublinie.

Godz. 19:15 – Kulinarni kuglarze. Pokaz kulinarny Ireneusza Michaluka i Artura Balwickiego „Staropolski lin z kutasikami” – Scena Smaku Plac po Farze.

Godz. 19:45 – Pokaz wypieku ciasta flisackiego w wykonaniu górali z Polskiego Stowarzyszenia Flisaków Pienińskich – Stare Miasto w Lublinie.

Godz. 20:00 – Spotkanie z Jackiem Szklarkiem i jego serami – ogródek restauracji „16 Stołów” – Stare Miasto w Lublinie.

Godz. 20:00 – Hirek Wrona miksuje winyle. Potańcówka na Grodzkiej – sklep płytowy „Święty Spokój”. Stare Miasto w Lublinie.

Godz. 20:00 – Koncert zespołu Po drodze „Oczy me miłe” – Podróż do głębi serca. Kompozycje z XVII wiecznej tabulatury Jana z Lublina i wielu zakątków świata – Scena Smaku, Plac po Farze

Godz. 21:00 – Ostrygi na deser prezentuje Piotr Michalski z Poznania, pokaz jedzenia ostryg, spotkania i rozmowy na Jarmarku Inspiracji – Stare Miasto w Lublinie.

Godz. 21:30 – Urodziny Europejskiego Festiwalu Smaku na Jarmarku Inspiracji. Rozmowy, degustacje, toasty – Stare Miasto w Lublinie.

 

10 września – niedziela

Godz. 10:00 – Jarmark inspiracji, prezentacje stoisk, degustacje, zakupy aż do godziny 18 – Stare Miasto w Lublinie.

Godz. 11:00 – Leica Open Day. Spotkanie z Piotrem Markiem z Leica Store Warszawa. Warsztaty fotografii „Renesans Lublina”, spacer fotograficzny z Leicą – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL na ulicy Złotej.

Godz. 12:00 – Konkurs Good Chef Junior – Scena Smaku, Plac po Farze.

Godz. 13:15 – Karp po strażacku. Pokaz gotowania w wykonaniu drużyny OSP Konopnica – Scena Smaku, Plac po Farze

Godz. 14:00 – Konkurs Good Chef Junior – Scena Smaku, Plac po Farze.

Godz. 14:45 – Pokaz podawania ostryg w wykonaniu Piotra Michalskiego – Scena Smaku, Plac po Farze.

Godz. 15:15 – Konkurs Good Chef Junior – Scena Smaku, Plac po Farze.

Godz. 16:00 – Potrawy tradycyjne Ziemi Lubelskiej w aspekcie wielopokoleniowym – pokaz kulinarny Koła Gospodyń Wiejskich „Kreatywne Marysieńki” z Marysina, Scena Smaku, Plac po Farze.

Godz. 16:30 – Pokaz Multi Frigo. Najnowsze techniki gotowania – Scena Smaku, Plac po Farze.

Godz. 17:00 – Czytanie fotografii. Spotkanie z Magdaleną Chojnacką. Trzeba odwagi, by pozostać czułym, pomimo tego wszystkiego, czym ciska w nas świat, by czerpać siłę z każdej iskrzącej sekundy – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL.

Godz. 17:30 – Tabulatura smaku. Co jadł Jan z Lublina? Pokaz gotowania prof. Jarosława Dumanowskiego z UMK w Toruniu – Scena Smaku, Plac po Farze

Godz. 18:30 – Ceremonia wręczenia tytułu Good Chef Junior, nagród i wyróżnień z udziałem Mirosławy Gałan, prezes Multi Frigo – Scena Smaku, Plac po Farze

Godz. 18:45 – Koncert finałowy Europejskiego Festiwalu Smaku. Utwory z Tabulatury Jana z Lublina na renesansowym klawesynie wykona Corina Marti ze Szwajcarii, jedna z najlepszych klawesynistek na świecie. Koncert poprowadzi prof. Teresa Księska-Falger – Bazylika oo. Dominikanów

Szczegółowe informacje na stronie: europejskifestiwalsmaku.pl

designed by know-line.pl