POLISH VODKA TOUR W LUBLINIE, CZYLI EDUKACJA PRZEZ DEGUSTACJĘ

Data dodania: 11 maj 2017

W poniedziałek, 15 maja br. w Lubelskim Centrum Konferencyjnym odbędą się bezpłatne warsztaty edukacyjne z cyklu Polish Vodka Tour. Są one organizowane od kilku już lat przez Stowarzyszenie Polska Wódka, patrona powstającego w Warszawie Muzeum Polskiej Wódki, wraz z udziałem swoich członków. Tegoroczną edycję poprowadzą mistrzowie smakowych niuansów – ambasador polskich wódek, Maciej Starosolski oraz znany polsko-francuski kucharz, Pascal Brodnicki. Eksperci zabiorą uczestników w podróż po smakach i aromatach, by odkryć przed nimi tajniki serwowania i degustacji Polskiej Wódki, a także ciekawostki wielowiekowej historii narodowego trunku Polaków.

Polska Wódka to alkohol o bogatej tradycji i doskonałej jakości, czego potwierdzeniem jest wpisanie jej przez Unię Europejską na listę chronionych oznaczeń geograficznych. Zgodnie
z obowiązującą od 2013 roku definicją Polska Wódka musi być produkowana wyłącznie
z tradycyjnych polskich zbóż (żyto, pszenica, owies, pszenżyto, jęczmień) lub ziemniaków, a cały proces wytwarzania, poza butelkowaniem, musi odbywać się na terenie Polski. Z badań przeprowadzonych przez instytut badawczy SW Research w listopadzie 2016 roku wynika, że smak wódki zna większość pełnoletnich Polaków. O tym jednak, że nie każdą wódkę z Polski można nazwać Polską Wódką wie wciąż mniej niż połowa badanych. Dlatego już od trzech lat Stowarzyszenie Polska Wódka wraz ze swoimi członkami, organizuje akcję edukacyjną, czyli cykl bezpłatnych warsztatów pod nazwą Polish Vodka Tour przeprowadzanych w kilku miastach  Polski. W tegorocznej edycji, Lublin jest pierwszym miejscem na trasie Polish Vodka Tour 2017.

Spotkania adresowane wyłącznie do osób pełnoletnich są okazją, by poznać ciekawostki związane
z wielowiekową historią Polskiej Wódki, zgłębić tajniki jej produkcji i posmakować niebanalnych zestawień różnych rodzajów tego trunku z odpowiednio dobranymi potrawami.

– W tym roku do współpracy zaprosiliśmy kucharza o polsko-francuskich korzeniach, Pascala Brodnickiego, znanego szerszej publiczności z autorskich programów telewizyjnych i licznych książek kucharskich. Jestem pewien, że potrawy, które zaproponuje Pascal, będą wyjątkowe i świetnie podkreślą smak poszczególnych rodzajów degustowanych wódek, wydobywając najlepsze aromaty każdej z nich. Zależy nam, aby uczestnicy Polish Vodka Tour spojrzeli na pozornie dobrze znany sobie alkohol z zupełnie nowej perspektywy i wyszli ze spotkania bogatsi o ciekawe doznania kulinarne i nową wiedzę na temat naszego narodowego trunku. – mówi Maciej Starosolski.

Celem spotkań Polish Vodka Tour jest edukacja związana z tradycjami, a także z kulturą spożywania Polskiej Wódki. Podczas warsztatów uczestnicy dowiedzą się, m.in. jak dobierać odpowiednie potrawy do poszczególnych rodzajów wódek, dlaczego zestawienia pewnych składników i aromatów tworzą najbardziej udane kompozycje smakowe, czym wyróżniają się Polskie Wódki na tle innych na świecie, jak rozpoznać, czy wódka powstała z ziemniaków, żyta, czy z pszenicy? W jakiej temperaturze ją podawać, by wydobyć najlepsze walory smakowe.

 

Polska Wódka uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Za granicą jest ceniona i uznawana za szlachetny trunek o doskonałej jakości, który kryje w sobie całą gamę smaków. Polacy wciąż mało o nim wiedzą, choć od setek lat towarzyszy kolejnym pokoleniom przy najważniejszych okazjach i uroczystościach. Dlatego, podobnie jak inne nacje, warto bez kompleksów i z dumą zgłębiać wiedzę na temat naszego narodowego trunku, by nauczyć się go degustować i umiejętnie serwować swoim gościom.

W spotkaniu mogą uczestniczyć tylko osoby pełnoletnie, które zgłoszą się za pośrednictwem strony www.polishvodkatour.pl, decyduje kolejność zgłoszeń.

 

POLISH VODKA TOUR – HARMONOGRAM

15.05.2017 – Lublin – Lubelskie Centrum Konferencyjne, ul. Artura Grottgera 2

16.05.2017 – Warszawa – Pałac Kultury i Nauki, Plac Defilad 1

17.05.2017 – Katowice – Szyb Wilson, ul. Oswobodzenia 1

30.05.2017 – Bydgoszcz – Opera Nova, ul. Marszałka Focha 5

Więcej informacji na temat Muzeum na profilu: https://www.facebook.com/MuzeumPolskiejWodki/

 

Definicja Polskiej Wódki precyzuje, że może być ona wytworzona jedynie z tradycyjnych polskich zbóż (żyto, jęczmień, owies, pszenica, pszenżyto) lub ziemniaków, a wszystkie etapy jej wytwarzania (za wyjątkiem butelkowania) muszą odbywać się na terenie Polski. Tym, co wyróżnia Polską Wódkę na tle innych tego typu trunków jest droga od surowca z pola upraw do alkoholu dostępnego na sklepowych półkach. Proces produkcji przebiega dwuetapowo: w gorzelni oraz w zakładzie rektyfikacji, gdzie nad jakością i smakiem Polskiej Wódki czuwa człowiek, doświadczony gorzelnik.

O zgodności alkoholu z definicją informuje umieszczony na butelce napis Polska Wódka / Polish Vodka. Warto również wiedzieć, że Polska Wódka jest chronionym oznaczeniem geograficznym, co podkreśla jej unikatowy charakter oraz wielowiekową tradycję związaną z polskimi ziemiami.

designed by know-line.pl