Warszawa, 26 października 2011 r.
Premiera herbaty sezonowej Dilmah
po raz pierwszy w Polsce
Polacy w gronie pierwszych na świecie, który skosztują unikatowej sezonowej herbaty Dilmah Seasonal Flush 2011 – Uva Highlands Estate
W najbliższy piątek 28. października br. w dziesięciu miastach Polski a także w kilku krajach na świecie, odbędą się degustacje tegorocznej, sezonowej herbaty Dilmah. W Lublinie miejscem celebracji Dilmah Seasonal Flush 2011 – Uva Highlands Estate wybrany została Mała Restauracja przy ul. Rynek 14.
Organizację premiery specjalnego wydania cejlońskiej herbaty zaplanowano równolegle na Sri Lance, w Holandii oraz w Australii i Nowej Zelandii. W Polsce prezentacja połączona z degustacją naparu odbędzie się w 12 lokalach w całej Polsce. W każdym z miejsc będzie też można zasięgnąć dodatkowych informacji na temat Dilmah Seasonal Flush 2011 – Uva Highlands Estate.
Seasonal flush to wyjątkowa, limitowana seria herbat o unikalnych walorach możliwych do osiągnięcia tylko w konkretnym miejscu i przy sprzyjającej pogodzie. Dilmah ponownie wykorzystała wyjątkowy w tym klimacie splot warunków atmosferycznych – suchego wiatru, chłodnych nocy i słonecznych dni z przelotnymi popołudniowymi opadami deszczu. Herbatę Seasonal Flush 2011 – Uva Highlands Estate wyprodukowano w sierpniu tego roku na jednej z najbardziej cenionych plantacji herbaty w dolinie Uva na Sri Lance.
„Jesteśmy dumni, że po raz pierwszy w historii marki Dilmah to właśnie mieszkańcy Polski będą mogli skosztować tegorocznej sezonowej herbaty jako pierwsi na świecie” – powiedział Piotr Witomski, dyrektor marketingu Gourmet Foods. „Tym bardziej cieszymy się, że zaszczyt ten przypadł nam w udziale podczas 5. edycji Dni Herbaty. Wszystkich miłośników herbaty i nowych doznań smakowych zapraszamy do wzięcia udziału w degustacjach w całej Polsce” – dodał.
Lokale biorące udział w premierze herbaty sezonowej Uva.
1. Herbaciarnia T-Bar Dilmah – Warszawa, ul. Szpitalna 5,
piątek 28. października br. od. godz. 18:30
2. Hotel**** Centrum – Kraków ul. Jana Pawła II Os. Centrum E 12,
piątek 28 października br. od godz. 18.30.
3. Hotel Belwedere – Zakopane ul. Droga do Białego 3, piątek 28 października od godz. 19:00
4. Hotel****: Radisson Blu Jan III Sobieski – Warszawa – ul. Plac Zawiszy 1
piątek 28 października br .od godz. 18.30.
5. Restauracja La Scala – Poznań ul. Zamkowa 7
piątek 28 października br. od godz. 18.30
6. PIANO CAFE – Gdynia C.H. Clif ul. Al. Zwycięstwa 256
piątek 28 października br. od godz. 18.30.
7. RESTAURACJA HORYZONT – Borkowo/Gdańsk ul. Współczesna 1
piątek 28 października br. od godz. 18.30.
8. Restauracja Pivovaria – Radom ul. Moniuszki 26,
piątek 28 października br. od godz. 18.30 do 20.00
9. Mała Restauracja – Lublin ul. Rynek 14,
piątek 28 października br. od godz. 18.30 do 20.00
10. Restauracja Alyki Smolec gmina Kąty Wrocławskie ul. Bukowa 1,
piątek 28 października br. od godz. 18.30.
11. Cafe Kofeina – Łódź ul. Piotrkowska 102
piątek 28 października br. od godz. 20.00 do 21.00.
12. Restauracja Hana Sushi – Łódź Centrum Handlowe Manufaktura ul. Jana Karskiego 5, sobota 29 października br. od godziny 11.00 do 20.00.
***
O serii herbat Seasonal Flush
We wrześniu 2005 roku Dilmah po raz pierwszy zachwyciła miłośników herbaty limitowaną serią Seasonal Flush. Specyficzna pogoda panująca wówczas na plantacji Sarnia w regionie Uva pozwoliła na wyprodukowanie 120 kilogramów wspaniałej herbaty o tzw. „sezonowym charakterze”, czyli unikalnych walorach. Sezonowość herbaty oznacza z jednej strony jej unikalność, wręcz niepowtarzalność, z drugiej zaś – bardzo ograniczoną ilość. Nakład tegorocznej serii herbat Uva Seasonal Flush wynosi zaledwie 4800 stugramowych puszek. Puszki są numerowane i podpisane przez akceptującego ich zawartość kipera. Dodatkowe hermetyczne opakowanie z folii chroni świeżość i wszelkie związane z nią walory herbaty, a ich zachowaniu także po rozerwaniu folii służy specjalne podwójne wieczko.
***
Marka Dilmah
Założycielem marki Dilmah jest rodowity Cejlończyk od 60 lat związany z produkcją herbaty – Merrill J. Fernando. Swoją rodzinną firmę, jedną z największych na świecie w przemyśle herbacianym, prowadzi razem z synami, Dilhanem i Malikiem, od których imion została utworzona nazwa marki. Dilmah jest firmą w pełni lankijską, co oznacza, że produkowana przez nią herbata pochodzi z miejscowych plantacji (w dużej części będących własnością Dilmah), przetwarzana jest w miejscowych fabrykach i na miejscu paczkowana. Proces produkcji odbywa się pod czujnym okiem założyciela Dilmah – jednego z najlepszych kiperów i znawców herbaty na świecie oraz „autora” wszystkich herbat Dilmah. Na każdej paczce herbaty Dilmah znajduje się zdjęcie i podpis Merrilla J. Fernando, co podkreśla jego osobiste zaangażowanie i stanowi gwarancję jakości.
Dilmah prowadzi działania na rynkach światowych kierując się zasadami etyki i propagując wśród przedsiębiorców postawę społecznej odpowiedzialności. Szczegóły na stronie www.dilmah.pl