Premiera piw z Browaru Zakładowego – 5 i 6 marca w Lublinie

Data dodania: 04 marzec 2016

[b]Pierwsza zmiana, Bumelant, Produkt Wzorcowy i Czarna Robota – to cztery premierowe piwa, które zostały uwarzone w uruchomionym właśnie Browarze Zakładowym w Poniatowej. Premiera piw już w najbliższy weekend w Lublinie[/b]

Nasz browar znajduje się w Poniatowej (ok. 43 km od Lublina) przy ul. Przemysłowej. Powstał w budynku, który wcześniej należał do kompleksu zakładów EDA, produkujących m.in. sprzęt AGD. Zniszczny budynek przeszedł gruntowny remont i dzisiaj działa tu Browar Zakładowy. W lutym zostały uwarzone pierwsze piwa.

Poznajcie je:

#1L[b]Pierwsza Zmiana – polskie jasne ALE (ekst. 12 proc., alk. 4,7 proc.)[/b]

Piwo jasne, niefiltrowane, niepasteryzowane. Nachmielone polskimi odmianami chmielu: Cascade PL oraz Puławski z upraw Pawła Piłata, plantatora z naszego regionu. Piwo o aromacie owocowo-kwiatowym. Sesyjne, lekkie w odbiorze, z przyjemnym balansem pomiędzy delikatną cytrusowo-kwiatową i niezalegającą goryczką oraz umiarkowaną podbudową słodową.

#2L[b]Bumelant – polskie ciemne ALE (ekst. 12 proc., alk. 4,7 proc.)[/b]

Piwo ciemne, niefiltrowane, niepasteryzowane. Nachmielone polskimi odmianami: Iunga, Cascade PL oraz Puławski również z upraw Pawła Piłata. Piwo o wyraźnym aromacie chmielowym oraz lekkich nutach pochodzących z ciemnych słodów. Nasza odpowiedź na Sesyjne Black IPA, lekkie w odbiorze, treściwe z przyjemnym balansem pomiędzy goryczką a podbudową słodową.

#3L[b]Produkt Wzorcowy – amerykańskie IPA (ekst. 12 proc., alk. 6,3 proc. alk.)[/b]

Piwo jasne, niefiltrowane, niepasteryzowane. Nachmielone amerykańskimi odmianami: Columbus, Citra, Simcoe oraz nowozelandzką: Rakau. W aromacie piwo ma dużo owoców tropikalnych. W smaku przeważają chmielowe nuty, cytrusy i kwiaty. Lekkie i przyjemne w odbiorze, posiadające wytrawny charakter podkreślany przez niezalegającą, ale wyraźną goryczkę.

#4L[b]Czarna Robota – żytnio-owsiany stout (ekst. 15 proc., alk. 5,5 proc.)[/b]

Piwo ciemne, niefiltrowane, niepasteryzowane. Nachmielone polskimi odmianami: Iunga oraz Sybilla. Piwo o aromacie czekoladowo-kawowym ze zbożowymi nutami pochodzącymi od żyta i owsa. W smaku treściwe, przyjemne w odbiorze, o umiarkowanej goryczce, z wysuwającą się na pierwszy plan paloną słodowością oraz posmakami owsianki i żyta.

Etykiety dla browaru tworzy Dawid Ryski, grafik i muzyk z Puław, który wykonuje prace w konwencji starej szkoły polskiego plakatu. Projektuje m.in. okładki płyt, plakaty koncertowe, czy ilustracje do gazet i czasopism. W jego portfolio można znaleźć prace dla Sony Music, które są zapowiedziami płyt np. Snoop Dogga czy Boba Dylana.

[b]Dwudniowa premiera[/b]

Premiera piw odbędzie się w pubie U Fotografa w Lublinie (ul. Rybna 11). Impreza startuje w sobotę (5 marca) o godz. 16. Wszyscy, którzy przyjdą będą mogli wypić cztery premierowe piwa oraz porozmawiać z twórcą i piwowarami Browaru Zakładowego. Zapraszamy także w niedzielę od godz. 16.

Piw browaru będzie można spróbować również w innych miastach. Trafią m.in. do pubów w Warszawie, Krakowie, Szeczecinie i Wrocławiu. Wkrótce piwa browaru w wersjach butelkowych pojawią się także na sklepowych półkach.

[b]Facebook:[/b] www.facebook.com/browarzakladowy
[b]Instagram:[/b] www.instagram.com/browar_zakladowy

designed by know-line.pl