W dzisiejszej rzeczywistości wiele miejsca poświęcamy sztuce kulinarnej, zarówno w życiu codziennym, jak i w kulturze. Coraz więcej uwagi poświęcamy zdrowemu odżywianiu, świadomości tego, co i jak jemy. Kulinaria są niewątpliwie na topie. Zakładamy blogi z przepisami, uczymy się fotografować potrawy, chodzimy do dietetyków… slow food, fit food, good food! Kino od dawna inspiruje się sztuką kulinarną i czerpie z niej tematy opowiadanych historii. Również na ekranie kinowym Centrum Kultury roi się od fantastycznych potraw, smaków i zapachów, kuchennych historii. Przekonaj się, jak smakuje kino.
Reżyseria: Naomi Kawase Kirin Kiki, Masatoshi Nagase, Kyara Uchida, Miki Mizuno
dramat / Francja, Japonia, Niemcy / 2015 / czas trwania: 113 min
Sentaro, mężczyzna w średnim wieku, jest właścicielem niewielkiego foodtrack’a, w którym serwuje dorayaki (japoński deser z placków przekładanych słodką pastą z czerwonej fasoli). Kiedy rozpoczyna poszukiwanie pomocy kuchennej, zgłasza się siedemdziesięcioletnia Tokue. Cukiernik początkowo odrzuca jej wniosek. Obawia się, że praca może się okazać ponad siły starszej pani o nieco zdeformowanych dłoniach. Właściciel zmienia jednak zdanie, kiedy tylko próbuje pasty przygotowanej przez Tokue. Dzięki jej sekretnej recepturze drobny biznes zaczyna rozkwitać, a życie bohaterów już nigdy nie będzie takie jak dotychczas…Adaptacja bestsellerowej powieści Duriana Sukegawy.
Bilet: 5 zł
Rezerwacje biletów – tylko w kasie:
pon. – pt. w godz. 10.00-19.00 oraz na godzinę przed wydarzeniem
tel.: 81 466 61 40
e-mail: kasa@ck.lublin.pl