Rusza jubileuszowy Restaurant Week – Miłość do jedzenia!

Data dodania: 09 październik 2019
Rusza jubileuszowy Restaurant Week – Miłość do jedzenia!

Na pięciolecie ogólnopolskiego festiwalu najlepszych restauracji Restaurant Week namawia do dojrzałej, świadomej i pełnej szacunku miłości do jedzenia. Ruszyły rezerwacje na jesienną edycję Festiwalu (16-31.10). Odbędzie się ona w rekordowych 15 regionach (ponad 40 miast) pod hasłem „#KochajJedzenie”.

Ubiegła edycja Restaurant Week przyciągnęła rekordowe 93 tysięcy Gości w całym kraju. Towarzyszyła jej szeroka kampania społeczna „#SzanujJedzenie” o wielomilionowym zasięgu. Druga odsłona kampanii dedykowanej promocji zero-waste pod hasłem „#KochajJedzenie” rozpoczyna się wraz z kolejną edycją Restaurant Weeka. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu, uczestnicząc w Festiwalu Goście wspierają niemarnowanie żywności w restauracjach. Restauracje znając bowiem wcześniej liczbę gości i ich menu, kupują dokładnie tyle składników, ile potrzeba. Rezerwacje stolików w festiwalowej cenie 49 zł za trzydaniowe doświadczenie i festiwalowy koktajl (prezent od sponsorów) dostępne są już na www.RestaurantWeek.pl. Ze względu na ogromną popularność z rezerwacją stolika nie warto czekać na ostatnią chwilę.

 

Miłość przez szacunek do jedzenia

Kontynuacją popularnej kampanii społecznej #SzanujJedzenie zorganizowanej w pierwszej połowie roku jest akcja Restaurant Weeka #KochajJedzenie. – Zachęcamy do dojrzałej miłości do jedzenia, a więc opartej nie tylko na przyjemności, ale też na szacunku i codziennej dbałości o wpływ naszych zwyczajów żywieniowych na środowisko. Nieracjonalne gospodarowanie jedzenia odpowiada za nawet 1/3 problemów klimatycznych świata – podkreśla Maciek Żakowski, współorganizator.

W ramach promocji świadomej miłości do jedzenia, Restaurant Week radzi – KOCHAJ JEDZENIE!

1. Szanuj – przechowuj świadomie i mądrze

2. Dbaj każdego dnia – rozsądnie planuj posiłki

3. Zdobywaj z sercem – kupuj mniej i częściej

4. Nie wyrzucaj – zamrażaj, susz, rób koktajle

5. Dziel się – z bliskimi i potrzebującymi

6. Zabieraj do domu – nie zostawiaj resztek w restauracji

7. Nie marnuj – uczęszczaj na Festiwale z wcześniejszym wyborem menu

 

Kolacje i podróże do wygrania

Zgodnie z festiwalową tradycją festiwalowi towarzyszą liczne konkursy z nagrodami. W głównym konkursie fotograficznym do wygrać można rejs LOT-em do Włoch, nocleg w Casa Maria Luigia Massimo Bottury oraz kolacja w Osteria Francescana*** (wielokrotnie nagradzanej jako najlepsza restauracja świata). W konkursie recenzenckim natomiast do wygrania jest bezpośredni rejs LOT-em do Indii. Konkursowe instrukcje oczekiwać będą na festiwalowych stolikach.

 

Pięć lat na fali

Jesienna edycja Restaurant Weeka to także czas podsumowań. W okresie pięciu lat od pierwszej lokalnej warszawskiej edycji Festiwal urósł do miana największego i najpopularniejszego wydarzenia kulinarnego w kraju (a także jednego z dwóch największych festiwali restauracyjnych na świecie). Festiwale Restaurant Week Polska zgromadziły w tym czasie przy stołach ponad 700 tysięcy Gości, którym zaserwowano około 2 milionów dań. Liczba Polaków, niejadających w restauracjach spadła w tym czasie o ponad 20%.

 

Lubelskie Restaurant Week

Ta edycja Festiwalu to obecność 27 restauracji z Lublina, Kazimierza Dolnego i Nałęczowa. Wśród nich są m.in.: Stół i wół, Muuucho, Botanika, Willa Filiks, EGO w Hotelu Alter, czy debiuty: Spokojna 2, Za Kulisami, czy Bistro Pazłotko.

Pełna lista na stronie: https://restaurantweek.pl/restaurants?location=7-Lubelskie

 

Do zobaczenia przy stole!

 

Rezerwacjewww.RestaurantWeek.pl

Otwarcie rezerwacji: od 19.09

Festiwal:16-31.10

designed by know-line.pl