Na tak zwanym „przednówku”, gdy na dawnej wsi odczuwano mocno brak chleba, pora sprzętu zboża, po długim okresie oczekiwania, była gorąco upragnioną czynnością gospodarską. Traktowano żniwa jako wielkie „święto” i ogólną radość.
Zaznaczymy to w Muzeum schludnym lnianym ubiorem żniwiarzy i podbieraczek. Pokażemy koszenie zboża kosą i kosiarką konną. Zaprosimy wszystkich chętnych, którzy chcą cofnąć się 80-90 lat wstecz i poczuć zapach świeżo skoszonego zboża, aby spróbowali swoich sił przy koszeniu kosą, robieniu powróseł i podbieraniu zboża. W muzealnej stodole, która służyła zwykle do składowania zboża, zaprezentujemy dawne narzędzia i zwyczaje żniwne.
W programie (11:00-15:00):
Pokazy koszenia zboża kosą, kosiarką konną (pole obsiane żytem przy zagrodzie z Żabna)
Próba własnych sił w koszeniu kosą
Tradycyjny posiłek żniwiarzy na polu
Wystawa narzędzi do sprzętu zboża (w stodole w zagrodzie z Żabna)
„Na drodze do chleba” – prezentacja prac gospodarskich związanych z przetwórstwem zboża:
– pokaz czynności przygotowujących wyrób mąki (w wiatraku z Zygmuntowa)
– wypiek podpłomyków dla żniwiarzy (chałupa z Żukowa)
16:00 – Msza św. w kościele z Matczyna
Ponadto w Muzeum:
12:00-16:00 – „Jak to się dawniej robiło”:
– warsztaty lniarsko-lalkarskie (rynek Miasteczka)
– pokaz krycia strzechą dachu (zagroda z Urzędowa)